Voorwoord
1. Doelstelling
2. Visie
3. Activiteiten
4. Vrijwilligers
5. Financiën
6. Bestuur
7. Praktische informatie

Voorwoord

Op 7 augustus 2017 is de Stichting SpraakVaardig opgericht, mede op initiatief van taalschool Enteetwee in Doetinchem.
Het doel en de activiteiten van de Stichting zullen in dit beleidsplan aan de orde komen. Dit beleidsplan, de statuten, de jaarcijfers en alle activiteiten zijn ook te vinden op de website van SpraakVaardig: http://spraakvaardig.nl
De Stichting Spraakvaardig hoopt dat het lezen van dit beleidsplan aanleiding is om de site te bezoeken en dat onze activiteiten en initiatieven aanleiding zijn om, op welke manier dan ook, een bijdrage aan de Stichting Spraakvaardig te leveren. Alleen met uw bijdrage kan de Stichting Spraakvaardig succesvol worden!

Het bestuur van de Stichting Spraakvaardig

Anita Rienstra, voorzitter

1. Doelstelling.

“De Stichting heeft ten doel iedereen, waaronder uitdrukkelijk en met name statushouders en andere nieuwkomers, te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal, het vinden van werk en/of hun participatie in de Nederlandse maatschappij, en voorts al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.”
Statushouders in Nederland moeten in drie jaar tijd inburgeren. In die tijd kunnen zij een lening krijgen van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO, die – vaak – niet terugbetaald hoeft te worden als het diploma binnen die drie jaar wordt gehaald.
Het leren van de taal blijft een moeilijke zaak. Veel mensen zijn in hun eigen taal niet gealfabetiseerd of hebben maar een paar jaar basisonderwijs gehad. Drie jaar lijkt dan heel lang, maar de praktijk laat zien dat velen van hen het niet redden om binnen drie jaar de Nederlandse taal op het geëiste basisniveau te beheersen. Men moet niet alleen de taal leren, maar ook leren hoe je kan leren.
Ook is de taal leren een kwestie van “kilometers maken”. Hoe meer men in aanraking komt met situaties waar men de Nederlandse taal moet gebruiken, hoe eerder men de taal leert. Veel statushouders spreken thuis hun eigen taal en komen naast de tijd die ze op school doorbrengen (te) weinig in situaties waar Nederlands spreken nodig is.
Helaas beheersen ook veel Nederlanders de Nederlandse taal niet voldoende om volledig mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij. Daarnaast zijn er in Nederland mensen die de Nederlandse taal matig beheersen, denk onder andere aan arbeidskrachten uit andere EU-landen, en daardoor niet altijd toegang hebben tot – delen van – onze samenleving.
Stichting Spraakvaardig wil vanuit diverse invalshoeken ervoor zorgen dat deze mensen volledig(er) mee kunnen doen aan de Nederlandse samenleving.

2. Visie

De taal leren is de cultuur leren kennen. De taal leren gaat makkelijker als het iets wordt dat betekenis krijgt. Als men ervaart dat met het spreken van de taal “deuren opengaan” bij wijze van spreken, dan verhoogt dat de motivatie en daarmee het leerrendement. Dus is het belangrijk om naast een schools taalaanbod een omgeving te creëren waarin die taal meer betekenis gaat krijgen.
Tevens is perspectief ook een zaak die de motivatie en daarmee het leerrendement verhoogt. Een zo reëel mogelijk perspectief. Het is dus belangrijk dat mensen kunnen ontdekken wat ze willen en kunnen én ontdekken hoe de Nederlandse maatschappij werkt om een reëel perspectief te kunnen ontwikkelen.
De Stichting Taalvaardig wil “omgevingen”, projecten, opzetten waar de Nederlandse taal betekenis gaat krijgen en mensen een realistisch toekomstperspectief kunnen ontwikkelen.

3. Activiteiten

De Stichting Spraakvaardig zal in de komende periode de volgende activiteiten opzetten:
a. Het werven van taalvrijwilligers
b. Het werven van activiteitenvrijwilligers
c. Een pilot starten om nieuwkomers in staat te stellen hun “spreekkilometers” te laten maken.

ad a. Het werven van taalvrijwilligers
Bij de vrijwilligerscentrale Doetinchem zullen vacatures voor taalvrijwilligers aangemeld worden. De taalvrijwilliger wordt ingezet om de nieuwkomer te begeleiden bij het leren van de taal. Enteetwee, een taalschool, heeft aangeboden de vrijwilligers die dit willen doen te begeleiden. De begeleiding zal gebeuren door een bevoegd NT2 docent en maatschappelijk werkster. De taalvrijwilliger kan dit bij de statushouder thuis doen, of bij de school van de statushouder, enteetwee.
De inzet van taalvrijwilligers heeft een tweeledig doel. Aan de ene kant is door deze inzet de statushouder of nieuwkomer in staat meer “kilometers te maken”. Een ander belangrijk doel is dat de nieuwkomer samen met de taalvrijwilliger activiteiten kan ondernemen (naar de markt, naar een avond in het buurthuis enz.) waardoor de Nederlandse taal in realistische situaties gebruikt gaat worden.

ad b. Het werven van activiteitenvrijwilligers
Bij de vrijwilligerscentrale Doetinchem zullen vacatures voor activiteitenvrijwilligers aangemeld worden. In eerste instantie gaat het daarbij om vrijwilligers die mensen gaan begeleiden vertrouwd te raken met de computer. Deze vrijwilliger zal computerlessen gaan geven. Enteetwee stelt daarvoor computers en lesruimte ter beschikking. Ook deze vrijwilligers zullen begeleid gaan worden door een ervaren BVE docent.
Het doel is dat mensen zelfstandig zaken kunnen gaan regelen op de computer. Het zoeken van een baan, de meterstanden doorgeven enz. gaat nu voor een belangrijk deel al digitaal. Dat zal alleen maar meer worden in de toekomst. Het is dus belangrijk dat mensen dat zelf kunnen. Dat geeft zelfvertrouwen. Daarnaast leert men het taalgebruik van de digitale wereld.

ad c. c. Een pilot starten om nieuwkomers in staat te stellen hun “spreekkilometers” te laten maken.
Hiervoor lopen een aantal aanvragen. Dit project is nog in ontwikkeling.

4. Vrijwilligers.

Vrijwilligers bij de Stichting Spraakvaardig starten met een proefperiode, inwerkperiode van drie maanden. Na deze periode vindt er een evaluatieplaats en kunnen zowel de vrijwilliger als de Stichting Spraakvaardig besluiten om wel of niet met elkaar verder te gaan. Elke drie maanden is een vergadering waar de activiteiten van de Stichting en haar vrijwilligers worden besproken. De vrijwilliger heeft minimaal jaarlijks een evaluatiegesprek. De begeleiding van de vrijwilligers vindt plaats door de voorzitter van de Stichting Spraakvaardig: bevoegd maatschappelijk werkster, BVE en NT2 docent.
Stichting Spraakvaardig is te allen tijde bereid om als referentie op te treden in het geval de vrijwilliger solliciteert op een betaalde baan.
De Stichting Spraakvaardig kiest ervoor vrijwilligers een vast bedrag te geven als tegemoetkoming in de kosten. Dit voorkomt een ingewikkelde boekhouding die veel tijd en geld kan gaan kosten. Daarnaast stelt de Stichting Spraakvaardig een limiet aan het aantal dagdelen dat een vrijwilliger werkzaamheden voor de Stichting Spraakvaardig verricht. Het maximaal aantal dagdelen is drie per activiteit. Als men bij meerdere activiteiten betrokken is, dan kan het totaal aantal dagdelen dat men voor de Stichting werkt niet meer dan zes zijn. Op die manier wil de Stichting Spraakvaardig extra benadrukken dat het vrijwilligerswerk is en geen werk.
De vergoeding die de vrijwilliger kan krijgen is € 5,00 per dagdeel. Zo wordt ook voorkomen dat de vergoeding het toegestane bedrag van € 1900,00 per jaar overschrijdt (norm 2023). Dit bedrag is inclusief reiskosten.
De vrijwilliger vult maandelijks een declaratieformulier in. Na ondertekening door de vrijwilliger en de voorzitter van de Stichting wordt de declaratie binnen vier weken betaald.

5. Financiën

De Stichting heeft de financiële verantwoording tot en met 2022 gepubliceerd op deze site.

De Stichting Spraakvaardig werft geld door middel van sponsoring, donaties, giften, filantropie, subsidies, opbrengsten van activiteiten en fondsenwerving.

6. Het bestuur
Het bestuur van de Stichting Spraakvaardig bestaat uit:

Voorzitter Anita Rienstra te Megchelen
Secretaris Ralph Heuff te Amsterdam
Penningmeester Nik Vink te Haarlem

Naast telefonisch overleg en overleg via de mail komt het bestuur minimaal jaarlijks bij elkaar om de voortgang te bespreken en maakt de penningmeester het financiële jaarverslag. De bestuurders ontvangen geen vergoeding voor hun werk. In overleg kunnen reiskosten gedeclareerd worden die gemaakt worden voor de vergaderingen.

7. Praktische informatie

De Stichting Spraakvaardig is opgericht op 7 augustus 2017.
Het adres van de Stichting is: Havenstraat 5a, 7005 AG Doetinchem.
Telefonisch te bereiken op nummer 06-19714544/0314-645043
Website: http://www.spraakvaardig.nl
Mailadres: info@spraakvaardig.nl
Kamer van Koophandel: 69353301
Bankrekeningnummer: NL82 SNSB 0705 6163 55